Wednesday, 14 May 2014

Kesan sampingan penggunan bahan kimia

Kesan sampingan penggunan bahan kimia
 

1. Penggunaan bahan kimia menyebabkan penyakit berbahaya. Penggunaan secara berlebihan oleh pengeluar makanan boleh mendatangkan pelbagai penyakit kepada pengguna, misalnya asid benzoik yang digunakan sebagai pengawet dalam sos cili dan jus buah-buahan secara berlebihan boleh mengakibatkan gangguan saraf. Penggunaan pewarna yang berlebihan boleh mengakibatkan penyakit kanser, kencing manis, buah pinggang, gastrik dan lain-lain lagi.
2. Keracunan juga boleh berlaku akibat mengambil makanan yang menggunakan bahan kimia berlebihan. Makanan yang mengandungi perasa dan pewarna yang berlebihan boleh menyebabkan sakit perut, muntah-muntah dan cirit birit. Dalam kes keracunan yang teruk boleh menyebabkan kematian.
3. Penggunaan bahan kimia yang berlebihan juga boleh menyebabkan ketagihan. Kandungan kafein dan alkohol dalam makanan boleh menyebabkan penggemar makanan berkenaan ketagih. Penggunaan yang berterusan boleh menyebabkan ulser.
4. Penggunaan bahan kimia tertentu dalam makanan boleh menjejaskan tumbesaran. Kandungan aluminium, plumbum dalam makanan ringan boleh menyebabkan tumbesaran terjejas dari segi mental dan fizikal.
5. Bahan kimia yang digunakan dalam makanan juga boleh menyebabkan alahan. Bahan Tartazin (E102) yang digunakan dalam memproses makanan boleh menyebabkan gatal kulit yang amat sangat serta mengkibatkan pembengkakan sesetengah tisu lembut seperti kelopak mata, bibir, lidah dan tangan.

Penggunaan bahan kimia dalam makanan menjadi pemangkin kepada industri makanan dan pemprosesan makanan. Namun tanpa pemantauan dan penguatkuasaan dari pihak berkuasa akan mewujudkan suasana yang tidak sihat akibat penggunaan yang tidak mengikut peraturan.

No comments:

Post a Comment